Nederlands Architectuurinstituut NAi (1993 - 2013)

Op deze pagina vindt u een selectie van projecten van het NAi. Deze selectie is gebasseerd op de meest gezochte pagina's op de website van het voormalige NAi. Het volledige overzicht kan worden bekeken op de archiefpagina's van het NAi.

Architecture of consequence

Met de innovatie agenda Architecture of Consequence ('Architectuur als Noodzaak') liet het NAi zien dat architectuur een rol van betekenis kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Het NAi riep zowel ontwerpers als opdrachtgevers en beleidsmakers op hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.

Studio for unsollicted architecture

Met de Studio for Unsolicited Architecture experimenteerde het NAi hoe de architect concreet kan bijdragen aan tal van complexe vraagstukken. 

Theater van land en water
Polders

De tentoonstelling 'Polders - Een theater van land en water' zoomde in 2005 in op verleden, heden en toekomst van 15 belangrijke polders. In een theatrale setting werd een ode gebracht aan het Nederlandse polderlandschap en werd tegelijkertijd de polderproblematiek in kaart gebracht.

De Kunst van Architectuur
Le Corbusier

Le Corbusier is veruit de beroemdste en volgens velen de meest belangrijke architect en stedenbouwkundige van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling Le Corbusier - De Kunst van Architectuur (2007) presenteerde het NAi voor het eerst in de geschiedenis zijn complete oeuvre in origineel materiaal.

NL28: Olympisch Vuur

Wat betekent het voor Nederland als we de Olympische Spelen in 2028 zouden mogen organiseren? In 2008 fantaseerde en speculeerde het NAi een hele zomer lang over sport en ruimte, water en energie, landschap en infrastructuur in een tentoonstelling over de toekomst van Nederland: ‘NL28 Olympisch vuur’.