Nederlands Architectuurinstituut NAi (1993 - 2013)

Boeken, tijdschriften, tekeningen, maquettes, foto’s, knipsels, brieven, voorwerpen en zelfs meubelen en schilderijen. Het maakte allemaal deel uit van de collectie: ongeveer 500 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, en een uitgebreide, internationaal georienteerde bibliotheek. Het NAi en daarmee de collectie is in 2013 overgegaan naar Het Nieuwe Instituut.

Hieronder enkele voorbeelden van webartikelen over archieven uit de collectie van het NAi. Bekijk voor actuele informatie de Collectie in Het Nieuwe Instituut of bekijk de archiefpagina's van het NAi.

J. M. van der Mey en het Scheepvaart huis

29 AUGUSTUS 2012

In Augustus 2012 werden de handtekeningen gezet onder de overdracht van het archief van J.M. van der Mey aan het NAi. Het archief zelf kwam pas enkele jaren later naar Rotterdam. Het Scheepvaarthuis in Amsterdam, dat deel uitmaakt van het archief Van Gendt bevond zich wel al in de collectie van het NAi. Dit kantoorgebouw voor zes Amsterdamse rederijen is het beroemdste werk van Van der Mey, en wordt beschouwd als het eerste gebouw dat geheel is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School.

De Stijl in Centre Pompidou

25 OKTOBER 2010

In November 2010 opende in het Centre Pompidou in Parijs een grote tentoonstelling over De Stijl en Piet Mondriaan. Het was voor het eerst dat er in Frankrijk zo’n groot retrospectief te zien was van deze avant-gardebeweging en één van zijn belangrijkste vertegenwoordigers. Het NAi gaf meer dan honderd stukken in bruikleen voor deze tentoonstelling, uit de archieven van onder andere Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, J.J.P. Oud, P.J.C. Klaarhamer, Jan Wils en J.M.L. Lauweriks.

Archief Marius Duintjer geïnventariseerd

12 AUGUSTUS 2009

Marius Duintjer (1908-1983) is vooral bekend als architect van kantoorkolossen in het hart van Amsterdam: het hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank en het ABN Kantoor aan de Vijzelstraat. Maar hij bouwde veel meer, waaronder twee prachtige kerken die gerekend mogen worden tot het beste dat de naoorlogse architectuur te bieden heeft. Het archief van Duintjer werd in Augustus 2008 geïnventariseerd en laat een veelzijdig architect zien die de uitgangspunten van het functionalisme op geheel eigen wijze toepaste.

Euralille en het Grand Palais

1 AUGUSTUS 2006

De ambities van de Noord-Franse stad Lille om zich te ontwikkelen tot een zakencentrum als dat van Londen of Brussel, zijn vormgegeven in het masterplan van Rem Koolhaas' OMA. Het is een grootschalige en complexe ontwerpopgave. Het dossier Euralille - onderdeel van het OMA archief - is geïnventariseerd en toegankelijk gemaakt.

John Hejduk: Bouwen in het hoofd

1 OKTOBER 2005

In de tentoonstelling Dromen van Piet Sanders werden in 2015/2016 een aantal architectonische modellen gepresenteerd die Sanders aan het NAi geschonken heeft uit zijn privé-verzameling. Het betreft maquettes van onder andere Asymptote, Peter Eisenman, John Hejduk en Daniel Libeskind. Sanders heeft in de loop der jaren echter ook regelmatig materiaal geschonken aan de bibliotheek van het NAi. Uit die schenking is hier een kleine selectie gemaakt, die bestaat uit publicaties van en over een architect voor wie Sanders een bijzondere belangstelling had: de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000).

Archief Jan Verhoeven

31 MAART 2005

In 2007 werd het archief van architect Jan Verhoeven (1926-1994) overgebracht van zijn atelierwoning naar het NAi. Deze acquisitie pastte binnen het beleid van het NAi om meer aandacht te besteden aan de jaren zeventig. Het is deze periode waarin Verhoeven naam maakte met zijn experimentele architectuur. Veel van zijn gebouwen ontwierp Verhoeven met behulp van maquettes. In het archief is hiervan een zestigtal bewaard gebleven.